.Afdelingslæge, PhD Birgitte Bjørnhart, Onkologisk Afdeling R v/ Odense Universitetshospital
Med dette projekt, støttet af NEYE-Fonden, vil vi gennemføre et dansk klinisk forsøg kaldet LIFE-2 (Lung cancer, Immunotherapy, Frailty, Effect). Projektet skal undersøge danske lungekræftpatienter, der har modtaget livsforlængende behandling med immunterapi (et såkaldt immun-checkpoint antistof) i perioden 2015-2021.
Det beror sig bl.a. på analyse af mere end 750 blodprøver og 600 livskvalitetsskemaer, der er indsamlet i en unik biobank. Disse data vil bidrage med både vigtig og efterspurgt viden om de patienter, der bliver langtidsoverlevere, så vi sikrer, at flere patienter opnår dette i fremtiden. Samtidig vil det også bidrage med vigtig viden om de patienter, der oplever svære bivirkninger under og efter et behandlingsforløb med immunterapi, og sikre en bedre håndtering af disse i fremtiden.
I 2022 indtog lungekræft en kedelig dobbelt førsteplads i Danmark som både den hyppigste og mest dødelige kræftform. Selvom immunterapi har forbedret langtidsoverlevelsen for lungekræftpatienter med uhelbredelig ikke-småcellet undertype sammenlignet med tidligere standard kemobehandling, er der fortsat mange ting, vi ikke ved. Hvorfor virker behandlingen f.eks. godt på nogle patienter og ikke på andre. Hvordan kan det være, at nogle patienter udvikler bivirkninger, mens andre ikke gør. Formålet med dette forskningsprojekt er netop at identificere biomarkører, der kan hjælpe med at afdække disse områder. Dette vil kunne bruges til at optimere patienters forløb med immunterapi i fremtiden, og være med til at sikre, at en god livskvalitet bibeholdes både under og efter behandling med immunterapi.
Patienterne (ca. 200) i projektet har udfyldt livskvalitetsskemaer samt fået taget biobanksblodprøver fra lige før start på immunterapi, undervejs i behandlingen (der varer op til to år) og op til yderligere et år efter afsluttet behandling. LIFE-2 projektet vil bl.a. ved hjælp af måling af kræft-DNA (ctDNA) i blodet bidrage med viden om optimal behandlingsvarighed, samt undersøge om man kan monitorere patienternes sygdom undervejs og efter immunterapi ved hjælp af en blodprøve.
Derudover vil vi ved at måle forskellige immunsignalstoffer undersøge om man i højere grad kan identificere, forebygge og håndtere bivirkninger til behandlingen. Denne viden kan ændre den nuværende kliniske praksis på området, og vil komme mange fremtidige kræftpatienter til gavn – ikke kun lungekræftpatienter, idet mere end 3000 danskere hvert år påbegynder behandling med immunterapi. Et tal der er fortsat stigende.