Ovenstående er det triste faktum, der ligger bag donationen til den mest toneangivende forsker i Danmark indenfor børnecancer, Professor og overlæge Kjeld Schmiegelow.
Om forskningsprojektet som NEYE-Fonden støtter med 500.000,- siger han:
"I de seneste år har de danske børnekræftafdelinger gennemført et fælles nationalt program, hvor de har kortlagt både patienternes eget arvemateriale (DNA) og kræftcellernes DNA for at kortlægge de DNA-skader, der har ført til kræftudviklingen hos børnene. Grundlæggende er der rigtig god basis for at studere de arvelige faktorers rolle for udvikling af børnecancer, eftersom de miljømæssige faktorer jo ikke har nået at have den store effekt på grund af den unge alder. De foreløbige resultater peger på, at op mod 25% af børn med kræft har en arvelig kræftsygdom"
De mekanismer, der fører til kræftudviklingen er imidlertid fortsat kun delvist forstået og i det forskningsprojekt, der er støttet af NEYE-Fonden vil Kjeld Schmiegelow og hans forskergruppe anvende 2 forskningsmetoder til at kortlægge baggrunden for at kræftsygdommene opstår.
Forskningsmetode 1: Når celler deler sig kan der opstå skader på arvematerialet, så cellerne bliver omprogrammeret til at vokse uhæmmet (=kræft). For en del af de børn, der udvikler kræft, har tidligere resultater peget på, at børnene har en medfødt nedsat evne til at reparere de skader i arvematerialet, der kan opstå under celledeling. I det nærværende forskningsprojekt vil forskerne etablere analysemetoder, der meget præcist kan teste den enkelte patients evne til at reparere beskadiget DNA.
Forskningsmetode 2: En celles DNA er opdelt i meget store områder, der indbyrdes kommunikerer med hinanden - såkaldte TADs. Skader på ét område i en TAD kan medføre at andet arvemateriale indenfor den samme TAD fungerer unormalt, herunder føre til kræftudvikling, selvom det DNA der fungerer unormalt ligger meget langt fra det beskadigede område. Forskerne vil nu undersøge hvor ofte børnekræft skyldes sådanne skader i en TAD.
Om forventningerne til forskningsprojektet afslutter Professor Kjeld Schmiegelow:
"På sigt vil projektet give lægerne en viden, der kan føre til, at nogle børn skal overvåges for kræftudvikling, så sygdommen kan opdages i tide. For andre børn, der allerede har kræft, kan den nye viden føre til bedre behandling"
Læs mere om projektet