Dame
DameHerre
HerreBørn
BørnKufferter
KufferterOutdoor
OutdoorBolig
BoligBrands
BrandsTilbud
Tilbud
NEYE donerer 10 millioner kroner til to danske kræftforskere
To danske kræftforskere modtager i dag 10 mio. kr. fra den 135-årige taske- og kuffertkæde, NEYE, som hvert år donerer overskuddet fra salget i deres butikskæde til kræftforskningen i Danmark. Donationerne går denne gang til den internationalt anerkendte professor Anja Groth og den nyudnævnte professor Simon Bekker-Jensen, som begge forsker i, hvordan man kan stoppe kræftcellers evne til at reparere sig selv. Formålet er at få kræftceller og kræftsvulster til at gå til grunde.'
NEYE har tasker til alle formål – men kædens overskud går kun til ét: Kampen mod kræft. NEYE-Fonden, som ejer NEYE-kædens 44 butikker, giver i dag 10 mio. kr. til to danske kræftforskere. Det drejer sig om den 42-årige professor Anja Groth, der tidligere blandt andet har modtaget en prestigefyldt bevilling fra EU, og den 36-årige professor Simon Bekker-Jensen, der tidligere har modtaget Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris. Begge er fra Københavns Universitet og de deler donationen ligeligt mellem sig.
"NEYE er ejet af NEYE-Fonden, og derfor er der ingen aktionærer, der skal have del i det overskud, som kæden genererer. Formålet med at drive butikskæden er helt overordnet set at skabe et overskud, som vi så giver til kræftforskning i Danmark," fortæller administrerende direktør for NEYE, Camilla Raffnsøe. "Det glæder os alle meget at kunne hjælpe på et sygdomsområde, som desværre rammer rigtig mange danskere, og det giver alle NEYE's medarbejdere et klart mål, hver eneste dag vi går på arbejde."
Muligt nyt våben mod kræft
NEYE-Fonden, som gennem snart 40 år har doneret adskillige millioner til kræftforskning, har i år valgt at målrette donationen til forskning i, hvordan man kan stoppe kræftceller i at reparere og gendanne sig selv, og således få kræftceller og kræftsvulster til at gå til grunde.
Donationen til professor Anja Groth gives bl.a. på baggrund af nye og banebrydende opdagelser hendes forskergruppe fra Københavns Universitet har publiceret i det internationalt anerkendte tidsskrift Nature. Forskning der i bedste fald kan lede til en ny, revolutionerende og mere målrettet kræftbehandling med højere overlevelsesrater.
"Kræftceller deler sig ukontrolleret og får mange DNA-skader. Dette gør, at kræftceller ofte i langt højere grad end kroppens normale celler, er afhængige af såkaldte DNA-reparationsprocesser. Vores forskning arbejder mod at kunne blokere DNA-reparation i kræftcellerne, så de ophober DNA-skader og dør," fortæller professor Anja Groth.
Håbet er, at forskningsresultaterne kan føre til mere målrettet medicin, som kan slå kræftceller ihjel uden at skade de raske celler.
"Jeg tror, at der er et behandlingspotentiale for mange forskellige typer af kræft. Bevillingen fra NEYE-Fonden er utrolig vigtig for, at vi kan bygge videre på vores grundvidenskabelige opdagelser hen imod nye behandlingsformer, der kan komme patienterne til gode," afslutter Anja Groth.
Den anden donationsmodtager, nyudnævnte professor Simon Bekker-Jensen, forsker også i, hvordan celler reagerer på og bekæmper DNA-skader og andre typer af stress i cellerne, og i hvordan man kan gøre de beskadigede kræftceller ukampdygtige:
"Raske celler skal forsvare sig mod angreb dagligt, både mod sygdom og i et aldersperspektiv. Det handler om at finde ud af, hvordan cellerne kan holde sig levedygtige og sunde. Og det er alt sammen meget relevant i forhold til sygdom og patienter. At forstå stress i celler er meget centralt for at forstå, hvordan vi bekæmper blandt andet kræft," forklarer professor Simon Bekker-Jensen.
Simon Bekker-Jensen modtager NEYE's donation til at etablere sin egen forskergruppe og laboratorium på Københavns Universitet.
Bevillingerne er givet efter en grundig evaluering af projekterne af to internationale, uvildige eksperter på området og endelig indstilling af én national uafhængig bedømmer.